boston.com News your connection to The Boston Globe

A Reverent Renovation


(Photo by Greg Premru)

It would be a delicate assignment: Update a house designed by a pioneering modernist whose work you’re helping preserve. Being too respectful risks mimicry; too bold upstages the master.

The client is a friend to boot, and most important, she is the daughter of the modernist architect and understandably nervous that she might be commissioning an undoing of her father’s hand.

So, of course, Boston architect Gary Wolf jumped at the chance.

Wolf shares a friendship with Lucretia and Paul Giese and a reverence for the work of her father, Henry Hoover, who before his death in 1989 produced dozens of homes in Boston’s western suburbs, including Lincoln, where he lived and where he redesigned this house for his daughter and son-in-law. “My challenge,” says Wolf, “was to design an addition that fit on the house and still had some of its own identity, so someone who was thoughtful and perceptive could see where Hoover ended and Wolf began.”

Hoover and Wolf dipped into the same architectural well. In general, both insisted that built structures be part of, not on top of, the landscapes they occupy. Specifically, both used designs that more fully nest the Giese home in its natural setting.

That relationship with nature extends to materials: woods finished to their natural best, earthy tiles and stone, and always glass, for the views. They also deployed clear lines and mildly intricate geometry to create the familiar rectangular patterns of modernism.

The stage for the Giese home is a saddle in heavily wooded land that angles sharply upward to a ridgeline. It’s a stunningly beautiful site, and anything more obviously plonked onto the landscape would have been an insult.

The home was just a small, unassuming wooden box when Hoover was helping the Gieses house hunt in the early ’70s. “I can do something with it,” Lucretia remembers her father telling them.

And so he did. Hoover was “spatially clever,” she says, and within the house’s tight confines and the Gieses’ tight budget, the architect added critical space – dining room, kitchen, foyer, screened porch, and carport. An important flourish was the addition of a spiral staircase, with a curving wall separating it from the living room.

He also unmistakably dressed the house in modernist clothes, juxtaposing vertical stripes of new pine clapboard below the original cedar boards, which are wrapped horizontally around the top of the house.

As they approached retirement three decades later, the Gieses, planning on spending more time at home, wanted more space: a bigger kitchen, with more light and improved circulation; they also wanted a bathroom on the first floor. But they were reluctant to tinker with “Daddy’s” work.

“We didn’t know how we could do that without destroying what my father had done,” Lucretia says. “And it took us a long time to realize that we could find an architect who could understand our needs and be sympathetic to the existing fabric of the house.”

Wolf – a friend through his wife, who, like Lucretia Giese, is an art historian – has the bona fides, which include work in the New England chapter of Docomomo/US, which seeks to preserve modernist structures.

The one major expansion was the addition of an eating and sitting area adjacent to the renovated kitchen, which now has a classically modern look. New cabinets are finished in quarter-sawn curly-maple veneer. The island is topped in soapstone, inspired by the soapstone countertop Hoover designed in the master bath. Soapstone also is used around the room’s new fireplace, which Paul, a retired management consultant and avid woodsman, keeps well stocked with firewood.

The showstopper is the set of sliding glass doors Wolf designed to pull across the south-facing windows to temper the sunlight that sometimes floods the room. The screening comes from paper-thin strips of wood veneer set inside the windowpanes; when the sun is just right, the wood takes on a luminescent glow. Wolf drew inspiration from recessed panels Hoover had designed in his own home, which is now occupied by Lucretia’s brother, Henry Hoover Jr.

Wolf also added a vestibule to the entryway. Floor tiles are fittingly organic – a warm heather brown with irregular coloration. On the exterior wall, panels of textured glass lend privacy to the space but can pleasantly distort the afternoon sunlight so that it almost shimmers.

Here again, Wolf and Hoover moved in step. The glass and window muntins are arranged in rectangles of different sizes that give the surface a “dynamism and movement” that a standard straight grid would not, says Wolf.

One personal challenge Wolf assigned himself was liberating the curved wall in the living room, which in a “poetic example” of the modernist principle of form following function, was designed to fit around the curving staircase behind it. The Gieses had placed an antique buffet, inherited from an aunt, in a corner where the curve met a straight plane. It didn’t belong there; they all knew it. But in such a small house, there was no place else for it. So Wolf designed a pocket-sized addition to the dining room just for auntie’s handsome hand-me-down.

The changes outside are bracing. First, a large oak tree growing hard against the carport was removed, expanding the view through the breezeway to the back patio area, where Wolf expanded the terrace with slabs of granite. A towering pine and several other trees were removed to open up the prospect of the wide slope beyond.

Wolf added a circular skylight in the roof above the front door to emphasize the point of arrival. The most playful additions are two small storage sheds on the other side of the carport, each shaped and placed to continue the line and form of the existing buildings.

Even her father would not have thought of adding the sheds, says Lucretia, but, she adds, they would have had his blessing. Indeed, she believes he would have approved of all the changes. “I would have loved for him to have seen it.”

Andrew Caffrey is the Globe’s real estate editor. E-mail him at caffrey@globe.com.

SEARCH THE ARCHIVES